Proč coby slušný člověk pana Schwarzenberga podpořit nemůžu.

Pan Schwarzenberg stojí o podporu slušných lidí. Asi tím coby předseda TOP 09 myslí pana Kalouska a nebo pana Drábka. Nebo je jenom loutkový předseda? A chceme potom loutkového prezidenta? 

Přiznám se hned ze začátku, že jsem o minulých volbách TOP 09 volil (člověk má asi právo na to, bejt jednou za čas blbej), a že hlavním impulsem k tomu byl právě charismatický, inteligentní a vtipný aristokrat. Někdo, u koho jsem předpokládal zkušenosti s poctivou správou vlastního rozsáhlého majetku, určitý mravní kodex a schopnost nenechat se zašlapat do bláta všední české ukoptěné lumpenpolitiky.

Brzo se ukázalo, že Schwarzenberg je předsedou TOP 09 asi jako Radek John předsedou VéVéček. Nebo jako Petr Nečas předsedou vlády. Opratě TOP 09 a do značné míry i celé země vzal zkrátka do ruky Kalousek. Takové věci se dějí, jenomže Schwarzenbergovi to rozhodně politické renomé nezvedne.

Na scénu přišli další slušní lidé, o jejichž podporu pan předseda Schwarzenberg jistě stojí, protože jinak by je asi těžko snášel coby ministry za vlastní stranu. Nad jiné tady vyniká pan Drábek, bývalý ministr práce a sociálních věcí, se svým věrným druhem Vladimírem Šiškou.

Můžete namítnout, že pokud se tihle dva kamarádi do deště ukázali jako podvodníci, nemusel o tom jejich slušný předseda vědět. Ano, můžete - ale pokud to uděláte, prokazujete tím takovou míru chorobné naivity a dětského pohledu na svět, že by vám měli sebrat nejenom občanku, ale i průkazku do knihovny a diplom za uplavaných 50 metrů. Drábek a Šiška, to zdaleka nebylo jen "náhlé" odhalení nějakých pochybných výběrových řízení a dalších levot před nedávnem - to bylo dlouhodobé působení, jehož podstatu chápal snad každý referent na daném ministerstvu a každá zprostředkovatelka na libovolném úřadu práce.

To máte nový systém, který užívají ÚP a který byl pořízen za neuvěřitelně nevýhodných podmínek pro stát, spuštěn nezodpovědně bez předchozího vyzkoušení, který nás ročně stojí řádově (!) víc než předchozí funkční a který způsobil kolaps úřadů práce na několik měsíců. To máte DONEZ neboli "docházku nezaměstnaných", buzeračně-monitorovací systém, údajně vymyšlený proto, aby příjemci podpory v nezaměstnanosti nedělali na černo - samozřejmě velmi drahá záležitost, která navíc brzo skončí, protože je v demokratické zemi neúnosná. S-karta končí, ani nezačala - její vznik pod taktovkou ministra TOP 09 stál ohromný prachy a upuštění od ní bude stát prachy ještě větší. Totálně zmrvená reforma sociálních služeb. A tak dále a tak podobně.

Dlouhé měsíce se "slušný předseda" Schwarzenberg nepokusil učinit Drábkovu snažení konec. Proč? Nevěděl o tom? To snad nikdo nemůže myslet vážně. Máme spolu s Rusy takovou zvláštní úchylku v politickém myšlení, kterou můžeme shrnout slovy "Car je dobrý, ale bojaři jsou špatní a zle mu radí." Možná díky tomu mnozí naivové stále doufají, že slušný člověk může být dlouhodobě předsedou lidí neslušných.

Na Ministerstvu zahraničí, po orwellovsku i u nás zvaném Zamini, mají takovou roztomilou průpovídku, která vystihuje, nakolik je náš současný ministr zahraničních věcí pánem svého úřadu. "Držet dědka ve vzduchu."  Znamená to, že zatímco pan ministr lítá po všech čertech a pronáší zásadní projevy, ministerstvo v reále řídí 1. náměstek Schneider.

Tak se zdá, že k loutkovému předsedovi strany můžeme připočíst i loutkového ministra zahraničí. Máme zapotřebí ještě loutkového prezidenta? Nevím jak vy, já po ničem takovém netoužím. A poslední, co bych si přál, je, abych byl počítán mezi ty "slušné lidi", o jejichž podporu pan Schwarzenberg stojí a o nichž byla výše řeč.

Schwarzenberg má veliké charisma, jeho světácky šaramantní a přirozeně sebevědomé vystupování, to je věc, jež jej nesmírně odlišuje od těch vidláckých hulvátů od vedle, kterými se naše vrcholná politika bohužel stále ještě hemží. Jeho vtip a cit pro šou mu dovolují přijmout i pozici oblíbené pop-ikony. "Volím Karla" a barevné číro působí ve spojení se starým aristokratem jistě osvěživě.

Chápu, proč je populární. Ale pokud tohle stačí k tomu, aby se stal prezidentem, pokud vtipným plakátem dokážeme tak snadno přelepit reálné aspekty Schwarzenbergova politického působení, tak jsme národem ještě politicky velmi nezralým. Chtěl jsem svoje blogování načnout nějakým pozitivním poselstvím, blížící se volby ovšem člověku na optimismu opravdu nepřidají.

 

Autor: Václav Jindra | čtvrtek 10.1.2013 18:14 | karma článku: 28,35 | přečteno: 1431x
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Milovník života a vášnivých debat. Snad na ně dojde také pod tímto blogem.

Seznam rubrik