Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete chladit? Zkuste led z Aljašky! (rozhovor s odborníkem)

Věděli jste, že si k různým příležitostem můžete pořídit led z celého světa? O tom, jaký smysl má mezinárodní "obchod se zimou" jsem si povídal s Milanem Šabatou, expertem na dovoz ledu v globálním měřítku.

ilustrační fotografie

Abych se přiznal, ani já jsem nevěděl, že led může cestovat přes půl světa. Zima jako zima, říkal jsem si, a je jedno, jestli z elektrické ledničky nebo z ledu. Pak jsem si ale v jedné diskusi všiml zmínky Milana Šabaty o tom, že on led dováží, a to dokce z velmi exotických končin. Zvědavost mi nedala, Milana jsem našel prostřednictvím Facebooku a tu svoji zásadní otázku "Proč!?" mu položil. Bylo z toho zajímavé povídání, které by mohlo pobavit i vás. A proto Milan svolil k velkému rozhovoru.

VJ: Takže Milane: Proč?

MŠ: Použiju takové přirovnání, Vašku. Tys mi napsal, že "zima jako zima". A teď si vezmi, že bychom totéž řekli třeba o horku, světlu... Elektrický gril a gril řekněme lávový jistě hřejí jeden jako druhý, ale výsledky jsou rozdílné. Stejně tak když se nějaká dáma rozhodne opálit, může jet k moři na sluníčko a vrátit se jako bronzová bohyně, nebo za sebou zaklapnout víko solárka někde v Libni a pak vypadat jako lahev oranžády. S tou zimou je to stejné, a proto v některých případech záleží na ledu.

VJ: To zní rozumně, ale skeptik ve mně ještě pořád přesvědčen není. U toho grilu jde třeba o vůni uhlí, rozdílnou distribuci žáru, u toho opalování zase o nestejný typ záření. Chceš říct, že i led má svoji "vůni"?

MŠ: To rozhodně má. Podívej, jestli ti jde o to, vychladit si plzeň k nedělní kachně, případně udržet déle použitelnou mrkev, celer, petržel, tak je asi dost jedno, jak ta potřebná zima vzniká. Ale jistě jsi také slyšel (nebo s ní máš zkušenost) o molekulární gastronomii. A tam už je rozdíl znát.

Led z různých oblastí je nejen z jiného složení vody, což také hraje roli, ale důležité je tu magnetické pole Země, které má na různých místech různou intenzitu, vlastnosti. To se samozřejmě podepíše na ledu, který tuto svoji osobitost předá dál. A to je právě věc, se kterou si hraje třeba ta molekulární gastronomie. Pro ni se začíná používat název "technoemocionální kuchyně", který ji myslím skvěle vystihuje a souvisí i s naší prací.

VJ: Tak tos mi docela vyrazil dech. Ale to je na světě tolik molekulárních gastronomů, aby uživili takový (předpokládám) docela nákladný byznys?

MŠ: Nejde jen o ně. Například i znalci vín začínají zjišťovat, že na té nejvyšší úrovni se vyplatí experiementovat s chlazením a k němu využívat přímo led z různých oblastí. Totéž s etýká i některých luxusních potravin s jemnou strukturou.

Pak jsou tu i jiné důvody, které někomu mohou připadat jako marnivost, ale já jako obchodník nehodlám hodnotit pohnutky svých klientů. Třeba ruští magnáti rádi chladí šampaňské nebo ústřice na svých večírcích ledem z Aljašky. Prostě proto, že Aljaška kdysi Rusku patřila a je těší ten pocit, že si jí kousek můžou nechat zase dovézt. A ten pocit světské marnosti je na tom naopak to příjemné, i když to stojí strašný prachy.

VJ: To jsme přešli plynule do oblasti, která asi člověka napadne hned po tom úvodním "Proč!?", na které jsi tu pěkně odpověděl. Tady musejí být neuvěřitelné náklady, ne?

MŠ: To si piš. Led je těžký, musí se po cestě vhodně uchovávat (a někdy i dodatečně dochlazovat, což je nákladné na energie) a někdy je nutné splnit zakázku velmi rychle, takže je třeba využít letecké dopravy. Lodní využíváme sice u podstatně větších objemů, ale jen tam, kde máme pro daný typ ledu stálý a pravidelný odbyt. Takže někdy je cena opravdu závratná - ale na světě je dost těch, kteří mají možnost a důvod ji zaplatit.

VJ: To z vás musejí mít ekologové radost!

MŠ: No, však také mají. Tohle je přesně styl podnikání, který jim nevoní, ale prostě doba je taková a je potřeba chytit příležitost za pačesy. Snažíme se ale chovat zodpovědně na dalších frontách: Například v některých oblastech, jako je třeba Grónsko, kupujeme led přímo od místních a snažíme se zachovávat principy fair-trade. Jinde máme vlastní týmy už u základu, tedy řezání kvádrů ledu z původní masy. Nu a jsou i místa, kde se bohužel stále musíme spoléhat na síť překupníků. Ale snažíme se, aby těch prvních přibývalo.

VJ: No vida, jak se nám tu vybarvuje docela zajímavá a smysluplná činnost, ačkoli ze začátku jsem vůbec netušil, co můžu od "obchodníka se zimou" očekávat. No a poslední otázka, taková, bez které se žádný rozhovor neobejde a kterou jsi určitě nečekal: Co tě k tomu přivedlo?

MŠ (směje se): Tak to jsem vážně nečekal! Budeš se divit, ale byla to jedna fotka ze starého rodinného alba. Je na ní můj pradědeček (ještě někdy za Rakousko-Uherska) s koněm a povozem, na němž vozil led pivovarům. Koukal jsem tak na ni, přemýšlel o tehdejších poměrech a o tom, že by bylo vlastně fajn zkusit totéž co praděda, a že je výzva udělat to nově, využít ty nejmodernější aspekty dnešní doby. A stalo se. Fotku mám samozřejmě v kanceláři nad stolem a touhle historkou mučím všechny návštěvníky, ale děda to snad vidí a má radost.

VJ: To nepochybuju! Díky ti za rozhovor a hodně úspěchů!

MŠ: Také díky, přeju všem čtenářům krásné léto - se zimou jen na těch správných místech, jako je třeba kostka ledu ve sklenici něčeho osvěživého!

 

Autor: Václav Jindra | pondělí 30.6.2014 13:55 | karma článku: 10,31 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Václav Jindra

Osobní strážci - film, na který jsme čekali

Publicista a příležitostný dramatik Vladimír Kroupa dnes podrobil analýze zoufalý výkon ochranky prezidenta Zemana, jež nedokázala včas zareagovat na letící tomaty. Neuvedl však, že incident inspiroval filmové tvůrce k vrcholnému počinu české kinematografie polistopadové doby.

5.2.2015 v 16:45 | Karma: 15,13 | Přečteno: 857x | Diskuse| Kultura

Václav Jindra

Bloger a blogerka roku. Výzva redakci iDnes.

I při letošním hlasování o blogera nebo blogerku roku je otevřen prostor pro jednu velkou nespravedlnost. V dnešním zamyšlení se pokusím ji pojmenovat a zároveň navrhnout nápravu.

4.2.2015 v 16:30 | Karma: 15,63 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní

Václav Jindra

Chceme i Blanku zažít jinak?

Tunel Blanka se veřejnosti ještě ani neotevřel a už je jasné, že pro ni zůstane zavřený. Alespoň co se týče občanské veřejnosti a těch Pražanů, kteří se jako poplatníci na stvabě tunelu také podíleli, ale jejich života se nemá týkat - cyklistů, chodců, rodin s dětmi. Pojďme to změnit!

8.10.2014 v 15:43 | Karma: 12,41 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ostatní

Václav Jindra

Duše zvířete...

Řada z nás chová podobný zážitek v srdci, ale zatím jen blogerka Ivana Dianová se ve svém článku "Zvíře ví" dokázala o něj podělit. A proto jsem se i já rozhodl, že přispěji k tématu a budu vám vyprávět příběh, který jsem sám zažil.

16.9.2014 v 13:45 | Karma: 16,66 | Přečteno: 916x | Diskuse| Ostatní

Václav Jindra

Pravda o placených blogerech a diskutérech - přiznání

V poslední době se vyrojilo hned několik článků, které spekulují o motivech blogerů a především diskutérů. Hovoří se o možnosti, že jsou placeni politickými stranami či jednotlivci. Vím o věci své.

26.6.2014 v 21:30 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Ostatní

Václav Jindra

Dar z nejcennějších (aneb Nikolka, dítě blogu)

I my jsme se na naši holčičku moc těšili. Že jsme se nakonec dočkali, to je zásluhou několika příkladů práve z řad zdejších blogerů, respektive blogerek. Jim se podařilo ukázat, že když se chce, tak to jde.

30.4.2014 v 14:30 | Karma: 14,63 | Přečteno: 920x | Diskuse| Ostatní

Václav Jindra

Jindra

Je čas jít a je čas skočit, je čas pít a je čas močit; je čas makat, čas si hrát, je čas jíst a je čas s... Ano, vše má svůj čas, ale ten můj mi řekl "já už neplatím."

28.4.2014 v 9:49 | Karma: 11,89 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Václav Jindra

Za významným badatelem a literátem, slovakistou Vítem Kovandou

„Je těžké být doma prorokem,“ říkává se. A tak se občas stane, že významná osobnost nalezne ocenění spíše v cizině než doma. Své o tom ví i Vít Kovanda, významný slovakista, literát a překladatel, ale také badatel v oblasti přírodních věd.

24.4.2014 v 11:38 | Karma: 18,03 | Přečteno: 946x | Diskuse| Kultura

Václav Jindra

Schwarzenbergovo "Alláhu akbar"

Krátké zamyšlení nad tím, jestli je větší trapák Zeman nebo Schwarzenberg, řeč bude také o jednom zajímavém českém koníčku.

15.7.2013 v 14:41 | Karma: 33,45 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Václav Jindra

Proč coby slušný člověk pana Schwarzenberga podpořit nemůžu.

Pan Schwarzenberg stojí o podporu slušných lidí. Asi tím coby předseda TOP 09 myslí pana Kalouska a nebo pana Drábka. Nebo je jenom loutkový předseda? A chceme potom loutkového prezidenta?

10.1.2013 v 18:14 | Karma: 28,35 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Milovník života a vášnivých debat. Snad na ně dojde také pod tímto blogem.

Seznam rubrik