Bloger a blogerka roku. Výzva redakci iDnes.

4. 02. 2015 16:30:59
I při letošním hlasování o blogera nebo blogerku roku je otevřen prostor pro jednu velkou nespravedlnost. V dnešním zamyšlení se pokusím ji pojmenovat a zároveň navrhnout nápravu.

Možná jste to již zaznamenali. V soutěži o nejoblíbenější autory a autorky blogu můžete jako tradičně zaškrtnout několik kategorií, opět je mezi nimi i bloger roku a blogerka roku. A bohužel i tentokrát se domnívám, že pokud svého mužského favorita označíte jako blogerku roku nebo naopak autorku za blogera, bude takový hlas anulován. A já se domnívám, že je to velká chyba, která v dnešní době nemá co dělat. Pokud nesouhlasíte, zvažte nejprve mé následující argumenty.

V dnešní době, kdy se snažíme vyvarovat genderových předsudků a kdy naopak uznáváme právo jedince na sebeurčení, se pohlaví chápe jako věc volby. Vzpomeňte si na vousatou zpěvačku z Eurovize a odpovězte si na otázku, proč by nemohla být i vousatá blogerka. Pokud se autor či autorka vnitřně cítí a identifikuje s ženskou rolí či energií, je absurdní zakazovat mu/jí kandidaturu z důvodů zastaralé kategorie "opačného pohlaví". Hranice mezi mužstvím a ženstvím je již dávno daleko prostupnější, než tomu bylo v minulosti. A to v minulosti velmi nedávné, kdy redakce iDnesu sveřepě znemožňovala jednomu ze zdejších blogerů publikovat na blogu Oněnky.

Tato identifikace s "opačným pohlavím", říkejme raději opačným, nebiologickým principem či energií, navíc nemusí vzejít jen od autora, ale zcela přirozeně i z řad jeho čtenářů. Dokáže některý z mužů svým psaním pohladit, vnést do života něhu, poetiku nebo třeba recept na zajímavou úpravu jídla, zkrátka cokoli, co vám připomene spíše jemnou ženskou energii? Proč by pak nemohl být blogerkou roku? Připadá vám jiný z autorů jako pavlačová drbna, která chce běžet s každým klípkem na ministerstvo? Proč by i on nemohl být blogerkou roku. Nebo naopak - přijde vám nějaká z autorek rázná činem a statná postavou, zažila ve svém životě tolik mužných dobrodružství, například se stavěním vinohradské dopravy holou zadnicí, že by před ní zbledl James Bond? Proč by nemohla být blogerem?

Naučme se rozdíly mezi pohlavím chápat dynamičtěji, než jak doposud činila patriarchální, šosácká morálka!

Jsou zde i důvody psychologické a terapeutické, kdy zamezení přístupu autora/autorky do genderově opačné disciplíny soutěže by mohlo mít nekonečné následky na jejich psychiku a duševní integritu.

Jak mnozí z vás vědí, odhalil Carl Gustav Jung, že duše každého z nás má dvě dvě složky, mužskou a ženskou. Ta první se nazývá Animus, ta druhá Anima. Až vyrovnáním obou těchto principů, až tehdy, kdy v nás Animus najde Animu, docházíme duševní jednoty. Pokud tedy redakce zakáže autorům i čtenářům určit, kterému z principů hodlají v danou chvíli věnovat pozornost, vážně tím ohrožuje jejich psychické zdraví a zadělává tak jedině na další rozvoj komplexů a vytěsňování zakázaných obsahů do nevědomí, odkud se mohou vrátit s ničivou silou a tentokrát již mimo vědomou kontrolu jedince.

Opravdu chce mít toto někdo na svědomí?

Vyzývám proto redakci iDnes, aby umožnila i nadále hlasovat pro všechny autory i autorky ve všech kategoriích a aby namísto překonaných exponátů z genderového muzea "bloger a blogerka" zavedla nové a moderní kategorie: Animus roku a Anima roku.

Autor: Václav Jindra | středa 4.2.2015 16:30 | karma článku: 15.63 | přečteno: 829x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 212 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 358 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 566 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 957
Milovník života a vášnivých debat. Snad na ně dojde také pod tímto blogem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...